perjantai 18. marraskuuta 2011

Operaatio kirjahylly #1

Meillä on sellainen ongelma, että käydään usein kirjakaupoissa. Ongelma ei itse asiassa ole kirjakaupassa käynti, vaan se, että sieltä tarttuu mukaan kirjoja. Sellaisia, jotka juuri sillä hetkellä kiinnostavat tavalla tai toisella. Ongelmaa ei olisi, jos nämä kirjat tulisi luettua, mutta hyvin usein kiinnostus kirjaa kohtaan lopahtaa pian ja kirja jää hyllyyn odottelemaan viikoiksi, kuukausiksi, joskus jopa vuosiksi. Ja niitä kertyy. Ja kertyy. Ja kertyy. Kun vuosi sitten muutettiin uuteen asuntoon, hankittiin isompi kirjahylly. Se tietysti ratkaisi ongelman hetkellisesti, mutta tuli sellainen olo, että asialle täytyisi ehkä tehdä jotain muutakin...
Olen (Hanna) nyt viime aikoina käyttänyt bussi- ja metromatkojani siihen, että olen lukenut noita hyllyyn odottelemaan jääneitä kirjoja. Eihän muutaman kymmenen minuutin matkalla paljon ehdi lukea, mutta jotain kuitenkin. Aivan ensimmäiseksi käsiini osui C.S. Lewisin elämänkerta "Ateistista kristityksi" Kirja osoittautui todella mielenkiintoiseksi, varsinkin sen jälkeen kun selvisin kirjan alkuosasta, joka keskittyi niihin vuosiin, jolloin Lewis etsi itseään ja Jumalaa. Erittäin mielenkiintoista oli lukea siitä, miten Lewisin teokset ovat syntyneet ja miten niihin suhtauduttiin hänen eläessään sekä millaiset suhteet hänellä oli aikansa muihin kirjailijoihin, esim. Tolkieniin.
Innostuin Lewisista jopa niin paljon, että hankin seuraavaksi hänen kirjansa "Paholaisen kirjeopisto". Hämmästyin, miten viime vuosisadan alun kirjailija voi niin selkeästi kuvata kirjassaan ongelmia, joiden parissa myös tämän päivän kristityt painiskelevat. Kirjan tyyli auttoi näkemään asioita aivan toisesta näkökulmasta ja se taas antoi paljon ajatuksen aihetta. Koska jo Lewisin eläessä hänen kielenkäyttöään ja kirjoituksiaan ylistettiin loistaviksi, päätin lukea Paholaisen kirjeopiston myös englanniksi. Se on vielä puolitiessä, mutta ehkä jonain päivänä kahlaan senkin loppuun. Yhden kirjan valitseminen johti siis siihen, että hankin kaksi kirjaa lisää. Toivottavasti näin ei käy muiden kirjojen kohdalla, sillä tämä ei ollut alkuperäinen suunnitelma... :)

Ei kommentteja: