sunnuntai 22. elokuuta 2010

Leirimietteitä

Kevään ja kesän aikataulumme on jaksottunut pitkälti leirien mukaan. Pääsisäisenä oli Vuokatin nuorten pääsiäisleiri, kesän alussa Alfa-leiri, keskellä kesää lastenleiri ja nyt viime viikonloppuna teinileiri. Näin teinileirin jälkitunnelmissa ajattelin hieman valaista näitä leirejä, jotka kuuluvat olennaisesti lasten- ja nuortentoimintaan.

Pääsiäisleiri
Mukana oli noin 80 nuorta Porvoosta, Myrskylästä, Lapinlahdelta, Pielavedeltä ja muualta Savon alueelta. Leirin tarkoituksena oli opettaa nuorille armolahjoista ja rohkaista heitä käyttämään niitä aktiivisesti omassa uskonelämässään. Lisämausteena oli sitten monenlaista liikunnallista aktiviteettia. Janin vastuulla leirin aikana oli opetus ja Hanna oli keittiöhommissa. Leiri kesti viisi päivää, joista kaksi meni matkustamiseen.

Alfa-leiri
Mukana oli alle 10 nuorta, jotka kävivät kevään aikana Lapinlahden helluntaiseurakunnan Alfa-kurssin. Viikonlopun tarkoituksena oli käydä läpi Pyhän Hengen alueita. Jani oli leirillä vastuussa opetuksesta ja Hanna oli jälleen keittiöpuolella. Leiri pidettiin Kankaisen Kämpällä Rautavaaralla. Paikan erikoisuutena on se, että siellä ei ole sähköjä eikä juoksevaa vettä. Maisemat sitä vastoin ovat kauniit, paikka rauhallinen ja sauna loistava!

Lastenleiri
Mukana reilut 60 leiriläistä ja lisäksi noin 15 päiväkävijää. Heitä ohjasi 40 ohjaajaa ja muuta henkilökuntaa kuuluvaa. Leiri pidettiin Nerkoon koululla ja se kesti neljä päivää. Leirin tarkoituksena oli kertoa lapsille evankeliumi. Lisäksi oli monenlaista aktiviteettia isommille ja pienemmille. Jani oli leirillä ryhmyrinä ja vastuussa erinnäisistä pienistä tehtävistä ja Hannan vastuulla oli pieninten raamattu-opetus sekä monta muuta pientä vastuu-juttua.

Teinileiri
Mukana oli noin 20 leiriläistä ja noin 10 ohjaajaa. Leirin tarkoituksena oli kertoa teineille evankeliumi. Tämän lisäksi oli kaikenlaista oheistekemistä. Leiri pidettiin Kankaisen Kämpällä Rautavaaralla ja paikan erikoisuutena oli edelleen se, että siellä ei ole sähkökä eikä juoksevaa vettä. Jani oli vastuussa leirin opetuksesta ja Hanna oli jälleen keittiöllä tekemässä ruokaa muutaman muun henkilön kanssa.

Näiden leirien - sekä kaikkien edellisinä vuosina järjestettyjen leirien - jälkeen ei voi muuta kuin todeta, että leirityö on lapsi- ja nuorisotyössä todella olennaista. Leireillä lapset ja nuoret tulevat uskoon, täyttyvät Pyhällä Hengellä, uudistuvat, kasvavat käyttämään armolahjojaan ja tutustuvat toisiin uskoviin nuoriin. En toki halua aliarvoioida kerhoja ja muuta toimintaa, mutta olen jälleen itse herännyt huomaamaan, että vaikka leirit ovat rankkoja järjestää niin fyysisesti, henkisesti kuin hengellisestikin, ne myös tuottavat paljon hedelmää.

Leirien järjestämisessä olemme myös huomanneet, miten tärkeää on suunnittelu. Mitä valmiimpia leiri ja kaikki vastuut ovat paperilla ennen leiriä, sillä enemmän aikaa jää leirin aikana keskittyä lapsiin/nuoriin ja heidän tarpeisiinsa. Leirin jälkeen on tärkeää levätä, sekä aikuisten että leiriläisten, jotta leirillä opittua ja koettua voidaan käydä läpi ja laittaa käytäntöön.

Paljon muitakin mietteitä olisi, mutta jääkööt toiseen kertaan.

3 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Itse aikoinaan lastenleirillä uskon ratkaisun tehneenä olen kanssasi täysin samaa mieltä.
Siunausta! Irmeli

ANDERSENIT kirjoitti...

Tällä listalla voisi voittaa 'mrs. leirinohjaaja 2010' palkinnon!

Hanna ja Jani Rantanen kirjoitti...

Heh, no ehkä tarkempi nimitys olisi Mrs. Keittiötäti -palkinto :D